Skip to main content

De beschikbare tijd voor het maken van een back-up wordt alsmaar korter door onder andere internationalisering en langere werktijden. De noodzaak voor een andere benadering van informatiebeveiliging en databeschikbaarheid is daarom steeds belangrijker. Maar alles is afhankelijk van de manier waarop uw organisatie werkt.

Voor backup systemen is er geen ‘one-size-fits-all’ oplossing. Iedere organisatie heeft andere wensen en eisen als het gaat om informatiebeveiliging en databeschikbaarheid. Om de beste oplossing te vinden, is het belangrijk dat u de juiste vragen stelt: ‘Hoe oud mag de laatste versie van de backup maximaal zijn?’ En niet minder onbelangrijk: ‘Hoe lang mag uw bedrijf maximaal stilstaan?’ Dit lijken misschien hele basale vragen, maar deze zogenaamde Recovery Point Objective (RPO) en Recovery Time Objective (RTO) bepalen voor een groot deel hoe een systeem ingericht wordt en welke kosten daar bij horen.

RTO

Als een organisatie een RTO van 24 uur acceptabel vindt, betekent dat dat een systeem tot 24 uur niet bruikbaar kan zijn als er bijvoorbeeld een storing plaatsvindt. Medewerkers kunnen dan tot 24 uur niet hun werk uitvoeren en betekent dat dat het bedrijf in die periode ‘stilstaat’. De kosten daarvan kunnen tot in de honderdduizenden of zelfs miljoenen Euros oplopen. Misschien is het dan verstandiger om te kijken of een RTO van acht of zelfs vier uur beter bij de organisatie past.

RPO

Dezelfde vraag moet gesteld worden als het over de actualiteit van de backupdata gaat. Mag de laatste backup langer dan een dag oud zijn als er een probleem ontstaat? Of komt uw bedrijfsvoering in gevaar als data van een hele dag verloren zou gaan? Het in kaart brengen van de afhankelijkheid en belangrijkheid van de data voor uw bedrijfsvoering is dus essentieel. Hoe groter de rol van de data, hoe belangrijker de RPO en de RTO zijn. Lees hier meer over welke vragen u daarvoor moet stellen.

Reade

Onder andere deze RPO en RTO waardes hebben we in kaart gebracht bij Reade Revalidatie en Reumatologie, toen deze ons benaderde om een nieuwe backup systeem in te richten. Naast dat Reade veel data van patiënten heeft, heeft de instelling ook een vooruitstrevende onderzoeksafdeling. Hierbij wordt enorm veel data verzameld. De data moet zo actueel mogelijk zijn en het systeem niet te lang onbereikbaar.

Nadat we alle antwoorden helder hadden, zijn we samen met Reade gaan kijken welke oplossing het best bij hen paste en hebben we dat geïmplementeerd. In het komende blog vertelt Roel Nentjes, hoofd ICT van Reade hier uitgebreid over.

Vragen stellen

Het opzetten van een nieuw backup systeem begint bij het in kaart brengen van de eisen en wensen van uw organisatie. Storage Architects stelt u daarom eerst een hele reeks vragen, nog voor we een ontwerp gaan maken. Alleen zo zorgen we ervoor dat u de beste oplossing voor uw specifieke situatie krijgt en uw bedrijf niet stil hoeft te staan.

Bekijk onze referenties eens of neem direct contact op.