Skip to main content

Qumulo Scale-Out NAS

Qumulo is in 2012 opgericht door de voormalige grondleggers van Scale-Out NAS Filestorage en Isilon. Voordat ze begonnen met de ontwikkeling van hun filesysteem, interviewden ze honderden gebruikers van enterprise filestorage systemen. Om te leren waar knelpunten lagen, waar gebruikers tegenaan liepen, wat beter moest, wensen en “what-if” ideeën te leren kennen. Vervolgens hebben ze het QF2 filesystem ontwikkeld. Met onderscheidende kenmerken.

Qumulo is een “enterprise-proven, software defined, distributed file system” ontworpen en ontwikkeld voor de Cloud. Het is schaalbaar naar multi-PetaBytes maar ook voor miljarden files. Het Filesystem is efficiënt met 100% bruikbare capaciteit met zowel GByte alsook KByte filegroottes. QF2 heeft ingebouwde analysetools zodat, zonder treewalks en in realtime, inzicht verkregen kan worden in gebruik, performance statistieken en activiteit. Qumulo kan worden geïnstalleerd op verschillende type Qumulo nodes, maar ook op industriestandaard hardware van o.a. HPE en Dell en kan native draaien op Cloudplatformen zoals Amazon AWS en Google GCP. Daarmee ontstaan mogelijkheden voor Hybride storagemodellen met onbeperkte schaalbaarheid (“Scale-Out”) tussen “On-prem” en Cloud (“Scale-Across”). Vanuit één gebruiksinterface en single namespace.

Gartner peer insights

Qumulo heeft de hoogste tevredenheidsscore in de industrie (een 4,8 uit 5.0) en een Net Promoter Score (NPS) van 100%. Oftewel, iedere Qumulo klant beveelt Qumulo aan aan andere gebruikers.

Ga voor de meest actuele ratings en reviews naar Gartner; klik hier!

Klik voor vergroting

Qumulo hardware nodes

Qumulo biedt meerdere node types aan afhankelijk van de use case, benodigde performance en capaciteit. Onderstaand een overzicht bestaande uit Performance nodes met All-Flash NVMe, Hybride nodes met SSD en NL SAS en Active Archive nodes.  De Qumulo nodes bieden een zeer hoge storage dichtheid die besparen in rackruimte, stroomverbruik, koeling en beheer. Dit resulteert in de lage Total Cost of Ownership (TCO).

Qumulo Software: QF2

Binnen de QF2 software licentie wordt standaard alle beschikbare functionaliteit aangeboden waaronder:

 • Single namespace
 • Erasure coding op blockniveau voor databescherming
 • “Flash-first” met automatische tiering van hot/cold data
 • Cross-protocol permissions

Meegeleverde functionaliteiten:

REALTIME ANALYTICS

Realtime Analytics: geeft transparant, zonder filesystems scans, zonder verlies van performance en in realtime inzicht in onder andere:

 • IOPS en throughput hotspots
 • Capacity trending
 • User activity
 • Auditing
 • Bill back reporting
 • Data usage

Lees meer op de Qumulo website.

SNAPSHOTS

Snapshots: met ongelimiteerde aantal Point-in-Time kopieën van het filesysteem of directories wordt dataverlies voorkomen. Single files of complete directories kunnen met een muisklik worden gerestored. Met Realtime Analytics heb je direct inzicht in het actuele en historische verbruik van de capaciteit die snapshots innemen.

CONTINUOUS REPLICATION

Het ingebouwde replicatiemechanisme in Qumulo is zeer efficiënt omdat data of volumes continu gekopieerd kunnen worden zonder zogenaamde ‘treewalk’. Het QF2 filesysteem houdt namelijk veranderingen bij zodat het filesysteem niet volledig gescand dient te worden op wijzigingen. Met miljoenen files en TeraBytes aan data kan dit het replicatieproces verkorten van dagen/weken tot minuten/uren.

Een andere use case voor het replicatiemechanisme is het synchroniseren van data in bepaalde mappen naar een Cloud omgeving voor bijvoorbeeld Cloud Render Services of uitwisseling van bestanden met andere locaties (via bijvoorbeeld een AWS instance).

QUOTA MANAGEMENT

Quota Management: Quotas kunnen realtime worden ingesteld en is bijvoorbeeld niet beperkt tot het moment waarop een directory is gecreëerd. Zo kan op ieder moment de capaciteit van een directory van een gebruiker worden gelimiteerd en kan deze quota meteen op andere directories worden toegepast.

AUDITING

Auditing: voor Security en Compliancy doeleinden wordt met Auditing o.a. datatoegang, writes, wijzigingen e.d. in het filesysteem bijgehouden en ontstaat realtime inzicht in vragen als wie heeft file X geschreven, wie heeft file X gedelete of wie heeft een file permissie gewijzigd.

Auditing: voor Security en Compliancy doeleinden wordt met Auditing o.a. datatoegang, writes, wijzigingen e.d. in het filesysteem bijgehouden en ontstaat realtime inzicht in vragen als wie heeft file X geschreven, wie heeft file X gedelete of wie heeft een file permissie gewijzigd.

Meer informatie lees je op de Qumulo website.

Qumulo Care

Qumulo wordt geroemd om zijn support. Zo krijgt iedere klant haar eigen Slack channel waarmee je rechtstreeks en per direct in verbinding staat met Qumulo Care. Om vragen te stellen, hulp bij een probleem te vragen of een storing te melden.

Verder krijgt iedere klant een eigen Customer Succes Manager (CSM) toegewezen. De CSM zijn zeer ervaren engineers met storage- en file systemen en begrijpen de omgeving, de applicaties en workflows waarbinnen de storage is geïnstalleerd. De toegewezen CSM:

 • helpt je om bekend te raken met de Qumulo oplossing;
 • is “primary contact” voor alle pré & post-installatie vragen om er zeker van te zijn dat installatie en integratie soepel verloopt;
 • helpt en coördineert support aanvragen, upgrades en feedback;
 • geeft inzicht en doet aanbevelingen om de storage omgeving te beheren;
 • plant belafspraken om vragen te beantwoorden, ontwikkelingen of eventuele zorgen te bespreken.

Via Qumulo Cloud-based monitoring worden uptime, performance en capaciteitsgebruik pro-actief gemonitored en gerapporteerd. Qumulo hardware en software triggers op het gebied van capaciteit, latency, doorvoersnelheden, IOPS, disk en node failures worden meteen gesignaleerd waarop actie kan worden ondernomen.

Verder staat er een Online Supportportal tot de beschikking. Op deze portal staan waardevolle informatie over producten, releases, knowledge base en tools en heb je directe toegang tot het Qumulo supportteam.

Op de Qumulo Open Source Community staan applicaties beschikbaar die door en voor klanten zijn ontwikkeld door gebruik te maken van de Qumulo Core API’s. Via deze Community kun je in contact komen met andere klanten over bijvoorbeeld het gebruik van deze Core API en eigen bijdragen delen.

Referenties van Qumulo

Sinds haar oprichting hebben honderden klanten in o.a. Media & Entertainment, Telecom, Educatie, Research Imaging, Oil & Gas en Video Surveillance Qumulo in gebruik genomen.

Neem voor meer (locale) referenties contact met ons op, klik hier.

Qumulo referenties