Skip to main content

Een immutabele back-up of opslag betekent dat uw gegevens vastliggen, onveranderlijk zijn en nooit kunnen worden gewist. Het hebben van een immutable back-up is belangrijk voor elk bedrijf dat er zeker van moet zijn dat ze een kopie van gegevens hebben die altijd te herstellen is en veilig is voor ongewenste en onvoorziene omstandigheden.

Waarom een immutable back up maken?

Zodra u een immutable back-up hebt opgeslagen, kan deze niet meer worden gewijzigd of veranderd. Dit is vooral belangrijk wanneer het gaat om malware of ransomware. Als uw back-up onveranderbaar is, is deze ongevoelig voor nieuwe ransomware-infecties. Door een archief van onveranderlijke back-ups bij te houden, kunt u herstel van een ransomware-aanval garanderen door de laatste schone back-up die u hebt te vinden en te herstellen.

Het effectief bijhouden van onveranderbare back-ups betekent dat u nooit in een positie zult komen waarin de enige manier waarop u gegevens kunt herstellen na een ransomware-infectie het betalen van het cyber losgeld zou zijn.

Naast bescherming tegen gegevensbeschadiging door kwaadwillenden, stellen immutable back-ups bedrijven ook in staat om te voldoen aan de regelgeving voor gegevensnaleving, doordat aantoonbaar nauwkeurige kopieën van historische gegevens worden bewaard.

Immutabele back-ups zijn niet nieuw. Zelfs in de tijd van de tape was het mogelijk om tapemedia fysiek zo in te stellen dat ze één keer geschreven en vele keren gelezen konden worden en dus onveranderbaar waren.

Gewoonlijk wordt de onveranderlijkheid ingesteld op het opslagmedium dat u gebruikt om uw back-up op te slaan.

Mogelijkheden met immutable back up

Er zijn tal van opties, waaronder optische technologie, enterprise disk arrays, speciaal gebouwde back-upapparatuur en zelfs de cloud.

Het zal u niet verbazen dat voor moderne back-uparchitecturen de cloud aantoonbaar het medium bij uitstek is voor onveranderbare back-ups. Meestal is de cloud air-gapped van de primaire opslag, waardoor hij onmiddellijk beschermd is tegen een natuurramp. Tegelijkertijd blijft de cloud overal toegankelijk, wat betekent dat het herstel van immutable, air-gapped back-ups nog steeds onmiddellijk kan plaatsvinden, in tegenstelling tot vroeger, toen tapes moesten worden opgehaald van een off-site locatie.

De cloud biedt ook unieke functies, zoals het plaatsen van een tijdvenster op onveranderlijkheid. Als u gedurende 2 jaar een historische, onveranderlijke en niet-verwijderbare kopie van uw gegevens moet bewaren, kunt u de onveranderlijkheid voor die periode instellen.

Wilt u meer weten over back up of heel specifiek immutable back up? Bel ons gerust op +31 591 67 03 40 of mail info@storagearchitects.nl