Skip to main content

“Het hele team kan nu zonder problemen tegelijkertijd werken.”

Films worden in steeds hogere resoluties gedraaid. Dat betekent dat filmbestanden steeds groter worden en je dus krachtige systemen nodig hebt om goed te kunnen blijven werken. Planet X, die onder meer de visual effects voor Bankier van het Verzet en Klem heeft gedaan, ondervond dit ook. “Als alle VFX artists tegelijkertijd aan het werk waren, merkten we dat het systeem inzakte,” vertelt CEO Dennis Kleyn. Zij kozen daarom voor een oplossing van Storage Architects: de EVO van Studio Network Solutions.

Dennis richtte Planet X in 2004 op. “Letterlijk begonnen in mijn huiskamer,” lacht hij. In de afgelopen jaren is het bedrijf enorm gegroeid en is het tegenwoordig een van de grotere spelers in de Nederlandse filmindustrie. “We richten ons op visual effects voor speelfilms en tv-series. Zo hebben we aan Bloed, Zweet en Tranen meegewerkt, en aan meerdere seizoenen van A’dam E.V.A.. Dit doen we vanuit onze kantoren in Amsterdam en in Lint, net onder Antwerpen.” Frank van der Peet is lead developer en managet onder meer de infrastructuur van Planet X. “Ik heb een scheikundeachtergrond, maar wilde altijd met visual effects aan de slag. Na mijn studie ben ik hier begonnen als stagiair en nooit meer weg gegaan.”

Visual Effects bestaat uit verschillende disciplines die elk hun eigen eisen hebben wat IT betreft. Compositing vereist veel datadoorvoer en processorkracht, terwijl bij 3D animaties en simulaties vaak de grafische resources van een workstation tot het uiterste worden benut. Door de steeds hogere kwaliteit van filmmateriaal, dat we van effecten voorzien, worden de bestanden steeds groter. Dat vraagt het veel kracht om beelden te bewerken. Een verouderd systeem dat dat niet goed meer aankan, kan dan voor problemen zorgen. “We merkten dat we tegen de limiet van het systeem aanliepen. Zeker als er een deadline aankwam en iedereen tegelijk bezig was. Het systeem zakte gewoon te veel in,” legt Frank uit. Dus werd het tijd voor een upgrade.

Weten wat storage oplossingen voor film vragen… daarom Storage Architects

Na zelf al veel onderzoek gedaan te hebben, liepen Dennis en Frank tijdens de International Broadcasting Convention (IBC) in Amsterdam tegen de stands van Studio Network Solutions (SNS) en Storage Architects aan. “De EVO oplossing van SNS gaf ons direct een goed gevoel. Via hen zijn we bij Storage Architects terecht gekomen, omdat zij de lokale reseller zijn,” zegt Dennis. “De gesprekken die we met Storage Architects hadden, liepen gelijk goed,” gaat Frank door. “Ze hadden al verschillende referenties uit de media en post-productiewereld. Ze weten dus waar ze over praten als het om storage oplossingen voor film gaat. Ook de duidelijke taal van Edwin sprak ons aan. Het was niet te veel een verkooppraatje, maar gewoon eerlijk en open. En omdat we al duidelijk wisten wat we wilden, maakte dat het gesprek nog prettiger.”

Planet X breidt uit met oplossing Storage Architects

Na een shortlist van 4-5 systemen koos Planet X voor de 16-bay EVO van Storage Architects en Studio Network Solutions met een aanvangscapaciteit van 105TB. Daarnaast heeft Storage Architects een 10 Gbit netwerkswitch geplaatst, zodat de bestandsoverdracht veel sneller gaat. Ook hebben ze een UPS geïnstalleerd, zodat een stroomstoring of spanningspiek geen schade aan de apparatuur aanbrengt. Met de EVO oplossing hebben we niet alleen een krachtig systeem voor nu neergezet, maar ook een systeem dat klaar is voor de toekomst en mee kan groeien met Planet X. “We hebben onlangs een handtekening onder het contract voor een nieuwe studio gezet, dus die groei staat ook echt voor de deur.”

“Het installeren en inrichten van het nieuwe systeem verliep heel gladjes. We wisten zelf al goed hoe we het wilden inrichten,” zegt Frank. “Dus Storage Architects dook de netwerkkast in om alles aan te leggen, terwijl wij konden doorwerken. Aan het eind konden we zo over, zonder enig probleem.”

“De geïntegreerde media manager die SNS heeft ontwikkeld is een heel fijne extra tool,” aldus Frank. “Maar vooral de vooruitgang in de overdrachtssnelheid is een enorme verbetering. We kunnen nu gemakkelijk verder opschalen zonder gevaar dat het storage netwerk en daarmee de productiviteit hieronder lijdt.

Toegepaste techniek

Shared Edit Storage